Translate
Translate

Aranka Knol: “het enthousiasme van de kandidaat overbrengen, dat is prachtig”

op 11 augustus 2022 geschreven door Marco van den Doel 30 minuten luisteren

In de tweede aflevering van dit podcastseizoen is Aranka Knol van Abiant te gast. Aranka werkt op de vestiging in Joure. Het noorden van Nederland is een krimpregio waar veel mensen wegtrekken. Een uitdagende ontwikkeling, maar dat maakt het werk voor Aranka juist interessant. “Ik houd van uitdagingen”, vertelt ze vol passie. Luister naar haar inspirerende verhaal.

Podcast

‘bedrijfsverzorgers’

Abiant is van oorsprong actief in de agrarische sector. Abiant was gespecialiseerd in ‘bedrijfsverzorgers’, een term die waarschijnlijk niet veel mensen kennen. Aranka legt uit: “Boeren zijn ook wel eens ziek en dat komt er een bedrijfsverzorger om de boerderij draaiende te houden.” Inmiddels is Abiant is niet alleen actief in de agrarische sector, ook hebben ze vacatures in het groen, logistiek en grondwerk. Het bureau is actief in de drie noordelijke provincies van Nederland, Groningen, Friesland en Drenthe.

Dat Aranka werkzaam is bij een uitzendbureau dat zich van oorsprong op de agrarische sector richtte is niet verrassend. Ze groeide zelf op op een melkveehouderij. Haar stage bij Abiant in 2018 beviel zo goed, dat ze bleef. Geen dag is hetzelfde en dat maakt haar werk leuk.

meegaan met de tijd

Natuurlijk is niet iedere opdrachtgever even populair, vooral omdat niet ieder bedrijf meegaat met de moderne tijd. In dat geval gaat Aranka het gesprek aan en geeft tips hoe ze als bedrijf wél weer aantrekkelijk kunnen worden voor nieuwe collega’s. Ook weet ze opdrachtgevers te overtuigen dat een kandidaat ook geschikt kan zijn als hij of zij niet de specifieke gewenste opleiding heeft gevolgd. “Als je het enthousiasme van de kandidaat over kan brengen op de opdrachtgever, dan is het prachtig om zo een mooie match te maken.” Ze benoemt twee inspirerende voorbeelden uit de praktijk.

focus op het eindresultaat

Door vanuit de medewerker te denken en net dat stapje extra te zetten vind je ook in deze tijd de juiste kandidaten, vertelt Aranka. “Wat je zelf doet krijg je terug.” Zo probeert ze toch altijd om de kandidaat op de beste plek te krijgen. “Soms is dat moeilijk, maar als het eindresultaat mooi is, is dat het allemaal waard.”

trainingen en opleidingen

Persoonlijke ontwikkeling is belangrijk voor Aranka. Gelukkig kunnen medewerkers bij Abiant allerlei trainingen en opleidingen volgen. Zo doen haar collega’s een hbo-opleiding en wil Aranka zelf een salestraining volgen. Ook worden er bijeenkomsten georganiseerd om de op de hoogte te blijven van de laatste wet- en regelgeving.

de voordelen van online

Die bijenkomsten worden vaak online houden. Zo hoeft men niet naar het hoofdkantoor in Groningen te reizen. Ook veel werk is verplaatst naar online. Een groot verschil volgens Aranka, maar het werkt een stuk efficiënter. “We zien de kandidaat graag in persoon, maar als die bijvoorbeeld ziek is doen we dit online.” Het werken op afstand is één van de vele voorbeelden waar Abiant de mogelijkheden van digitalisering benut. Ook door het gebruik van Cockpit kunnen intercedenten veel sneller schakelen.  

abonneer je op onze podcast 

Want elke 2 weken verschijnt er een nieuwe aflevering waar jij als recruitmentprofessional (in spé) energie en inspiratie van krijgt.