Translate
Translate

recordaantal werknemers benaderd om over te stappen naar andere baan

op 12 juli 2022 geschreven door Marco van den Doel 3 minuten lezen

Door de grote krapte op de arbeidsmarkt hebben werkgevers nog nooit zoveel werknemers van andere bedrijven benaderd om te vragen of ze voor hen willen komen werken. Dat kopte de NOS, naar aanleiding van een onderzoek door adviesbureau Intelligence Group. Uit dat onderzoek blijkt dat 38 procent van de beroepsbevolking in het tweede kwartaal van 2022 werd benaderd om over te stappen naar een andere baan. Een record, volgens Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group.

Werkgevers gebruiken dus steeds creatievere manieren om mensen voor hun vacatures te vinden. Dat komt volgens Geert-Jan Waasdorp ook doordat weinig mensen actief op zoek zijn naar werk. “Zij zijn passiever en willen graag benaderd worden”.

besteed jij je tijd ook liever aan het maken van de juiste match voor je kandidaten?

Neem vrijblijvend contact op voor een advies op maat, want onze specialisten beantwoorden graag al jouw vragen en vertellen je wat de mogelijkheden zijn voor jouw staffingorganisatie.

slimme trucjes

Volgens Waasdorp benaderen werkgevers potentiële nieuwe werknemers op verschillende manieren. “Dat gaat bijvoorbeeld via LinkedIn of tijdens gesprekken op feestjes. Iedereen heeft z’n eigen trucjes om mensen te overtuigen”, aldus Waasdorp. Een aantrekkelijk salaris, flexibele werktijden of een woon-werk afstand die kort is zijn dan trucjes die werkgevers gebruiken.

een markt die vraagt om slimme oplossingen

Maar de vraag is of die slimme trucjes genoeg zijn. Uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over personeelsbeleid blijkt dat er in deze krappe arbeidsmarkt nóg meer nodig is dan een hoog salaris en goede arbeidsvoorwaarden. Wim Davidse, arbeids-en marktstrateeg, geeft in een artikel op de website van de ABU, de brancheorganisatie van uitzendbureaus, aan dat het tijd is voor andere oplossingen. Zoals extra aandacht voor mismatches, de verlanglijstjes van werkenden en vergaande automatisering. 

Automatisering is de toekomst voor ieder staffingbureau. De tijd van het handmatig invoeren van cv’s in Excel bestanden en het gebruik van verouderde systemen is echt voorbij als je succesvol wilt zijn in de krappe arbeidsmarkt. Digitalisering in een high tech systeem dat zich steeds aanpast aan de wensen van de gebruikers en de markt is waar intercedenten en recruiters om zitten te springen.

Werkgevers richten zich nog te veel op hard skills, zoals opleiding en werkervaring. Wim Davidse Arbeids- en flexmarktstrateeg

betere matches, meer business

Cockpit is zo’n systeem dat niet alleen het maximale uit de bestaande database haalt, maar ook daarbuiten kijkt naar een potentiële match tussen een werkgever en kandidaat. Zo breid je als bureau dus ook nog eens je business uit. Daarnaast zorgt het ATS ook voor een andere oplossing die Davidse noemt, namelijk mismatches. Met Cockpit is de kans op mismatches kleiner omdat alle relevante informatie en zowel hard skills als soft skills allemaal zijn ingevoerd. Met andere woorden, soft skills en nieuwe vaardigheden worden steeds belangrijker. Werkgevers moeten beter kijken naar de wensen van werknemers, aldus Davidse. Toch richten werkgevers zich nog te veel op hard skills, zoals opleiding en werkervaring en dat gaat in de toekomst steeds slechter werken, zo voorspelt hij.

aandacht voor nieuwe vaardigheden

Het voorkomen van mismatches en meer rekening houden met de wensen van kandidaten kan door het inzetten van slimme recruitment software. Cockpit zorgt door de automatisering dat intercedenten niet eindeloos bezig zijn met invoeren van gegevens, maar meer tijd kunnen besteden aan het gesprek met de kandidaat. En door daar juist tijd in te investeren en erachter te komen wat de soft skills van de kandidaat zijn wordt het wensenlijstje van de kandidaat duidelijk en is de kans op een match veel groter.

De werving en selectie van kandidaten moet echt anders. Ook als de arbeidsmarkt tijdelijk wat ruimer zou worden, blijft het moeilijk om genoeg mensen te vinden, aldus Davidse. Uitzendbureaus kunnen hierin het voortouw nemen en nieuwe oplossingen presenteren. Die oplossing is met Cockpit binnen handbereik. Een high tech recruitment softwaresysteem dat met de markt meebeweegt en zorgt dat uitzendbureaus, detacheerders en werving- en selectiebureaus meer kansen benutten en de beste match vinden.

Wil jij ook minder bezig zijn met administratieve handelingen en je tijd besteden om de juiste match te vinden voor jouw kandidaten?

Cockpit kan je ontzorgen en zorgt voor het benutten van meer kansen. Neem vrijblijvend contact op voor een advies op maat of lees de verhalen van onze klanten die Cockpit al gebruiken.

onze specialisten helpen je graag

Optioneel
benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bureau?

plan een gratis adviesgesprek in met onze specialisten Boy en René

direct inplannen

Gerelateerde artikelen

Hoe AI straks ook studenten sneller én beter aan een bijbaan helpt

hoe A.I. straks ook studenten sneller én beter aan een bijbaan helpt

  • nieuws
nog succesvoller worden als intercedent - Cockpit helpt je met Insights

nog succesvoller worden als intercedent: Cockpit helpt je met Insights

  • nieuws
branche wil partner die meebeweegt

Branche wil partner die meebeweegt: ‘Cocreatie staat centraal’

  • nieuws