Translate
Translate

dit is waarom de uitzendbranche beter presteert dan voor corona

op 21 juli 2022 geschreven door Marco van den Doel 2 minuten lezen

De coronacrisis heeft op veel sectoren een grote impact gehad. Tijdens de lockdowns werden onder andere de horeca en de entertainmentbranche hard getroffen. Maar voor de uitzendbranche gold dat ook. Toch ligt de omzet nu boven het niveau van voor de coronacrisis. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wat maakt de uitzendbranche ondanks de historische krapte op de arbeidsmarkt zo succesvol anno 2022?

ook jouw kansen benutten benutten door digitalisering?

Neem vrijblijvend contact op voor een advies op maat, want onze specialisten beantwoorden graag al jouw vragen en vertellen je wat de mogelijkheden zijn voor jouw staffingorganisatie.

flinke comeback

Uit de cijfers blijkt dat uitzendbureaus, detacheerders en andere bedrijven die zich met arbeidsbemiddeling en personeelsbeheer bezighouden het eerste kwartaal van 2020 hard getroffen werden door de coronacrisis. Maar de omzet heeft zich in 2022 hersteld en ligt nu zelfs boven het niveau van voor corona. Ook het aantal banen binnen de branche steeg uitzonderlijk, bleek al eerder uit het kwartaalbericht arbeidsmarkt. Er was een toename van 57 duizend banen in het eerste kwartaal van 2022.

recordaantal vacatures

De positieve cijfers binnen de uitzendbranche worden grotendeels verklaard door het recordaantal ontstane vacatures. In het eerste kwartaal van dit jaar ontstonden er 418 duizend nieuwe vacatures, 43 duizend meer dan het kwartaal ervoor. Ook de vacaturegraad nam flink toe: tot 51 vacatures per duizend banen. Werk aan de winkel dus voor arbeidsbemiddelaars.

"Opdrachtgevers hebben nog steeds een flinke wensenlijst als het gaat om kandidaten, waarbij ze zich soms blindstaren op cv en ervaring."

krappe arbeidsmarkt is grootste uitdaging

Aan het aantal vacatures ligt het dus niet, wel hebben staffingbureaus in 2022 een andere grote uitdaging: waar vind je nog de juiste kandidaten? De werkloosheid is nog nooit zo laag geweest. Het overgrote deel van de potentiële kandidaten heeft al een baan en is niet actief op zoek naar wat anders. Een bijkomende uitdaging is dat opdrachtgevers nog steeds een flinke wensenlijst hebben als het gaat om kandidaten, waarbij ze zich soms blindstaren op cv en ervaring.

het geheim van succesvolle bureaus

Succesvolle staffingbureaus weten deze uitdagingen door een kandidaat gedreven aanpak juist om te zetten in kansen. Daarvoor maken ze gebruik van slimme technologie, zoals ons Cockpit ATS. Daarmee vind je voor al je kandidaten een geschikte baan, doordat je automatisch kunt matchen met vacatures zowel binnen als buiten je database. Omdat je met het recruitmentsysteem ook kunt matchen op soft skills, persoonlijkheid en drijfveren, komen er ook goede matches naar boven die je op basis van cv en ervaring zelf niet had kunnen verzinnen. Met een goed ATS haal je dus het maximale uit je kandidatendatabase, de belangrijkste asset van jouw staffingbureau.

ook al jouw kansen benutten?

Het is onze missie om staffingbureaus te helpen om kansen te benutten door digitalisering. In een gratis en geheel vrijblijvend advies op maat gesprek denken onze specialisten graag met je mee welke kansen jouw bureau kan verzilveren en beantwoorden we al je vragen. Gewoon achter je eigen computer, op een tijdstip dat het jou uitkomt.

onze specialisten helpen je graag

Optioneel
benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bureau?

plan een gratis adviesgesprek in met onze specialisten Boy en René

direct inplannen

Gerelateerde artikelen

Hoe AI straks ook studenten sneller én beter aan een bijbaan helpt

hoe A.I. straks ook studenten sneller én beter aan een bijbaan helpt

  • nieuws
nog succesvoller worden als intercedent - Cockpit helpt je met Insights

nog succesvoller worden als intercedent: Cockpit helpt je met Insights

  • nieuws
branche wil partner die meebeweegt

Branche wil partner die meebeweegt: ‘Cocreatie staat centraal’

  • nieuws