Helpt het recruitmentsysteem of ATS dat je nu gebruikt je om jouw groei en ambities waar te maken? Als ik deze vraag stel aan uitzenders en detacheerders, is het antwoord negen van de tien keer ‘nee, niet echt’.
Waarom dan, vraag ik. Het antwoord op die vraag is wat uitgebreider, maar het komt er vaak op neer dat de leverancier specifieke kennis van de uitzend- en detacheringsbranche mist. En op lange termijn zorgt dat voor een mismatch tussen het ATS en jouw organisatie. Hoe zorg je er dan voor dat jou dit niet overkomt?
waar het misgaat
Die mismatch ontstaat niet door gebrek aan technische kennis. De software doet wat het moet doen en maakt matches tussen kandidaten en vacatures. Het is de volgende stap waar het misgaat: het gebruiken van de software. En juist in die dagelijkse praktijk, wordt de ‘afstand tot de markt’ van veel leveranciers duidelijk.
Als samenwerkingspartner van uitzenders en detacheerders horen we het regelmatig. Na de implementatie van het ATS worden organisaties niet of nauwelijks geholpen om de software effectief en slim te gebruiken. Of moeten eindgebruikers (intercedenten, recruiters en consultants) intensieve trainingen volgen om een weg te kunnen vinden in het ATS. Zo laten blijven onbedoeld kansen liggen om het best mogelijke resultaat uit het recruitmentsysteem te halen.
one size does not fit all
De dagelijkse praktijk werkt niet zoals het moet, omdat de meeste leveranciers een ‘one size fits all’ ATS hebben gebouwd. En de doelgroep is iedereen die een wervingsbehoefte heeft. Of dat nou de HR-afdeling van een corporate is of een uitzendbureau.
Maar wij weten allemaal dat dit twee compleet verschillende doelgroepen zijn. Met verschillende behoeften, werkprocessen en recruitmentvraagstukken. En die gebruiken wel hetzelfde systeem? Of je met een zieke cavia naar je huisarts gaat. Zeker als blijkt dat het ATS grotendeels voor corporates is gebouwd en niet wordt doorontwikkeld voor jouw gebruiksdoeleinden. Is dit dan het ATS dat je gaat helpen om je doelen en ambities waar te maken?
specialisme zorgt voor groei
Je investeert in een dienst of product, omdat je verwacht dat het jouw organisatie en medewerkers vooruit gaat helpen. Dat het naadloos aansluit bij je core business: snel, effectief en slim een groei in plaatsingen realiseren. Als dat zo is, kan het voor blije en succesvolle medewerkers zorgen.
Het is dan ook de eindgebruiker die centraal moet staan tijdens de bouw en doorontwikkeling van het recruitmentsysteem. Zij bepalen namelijk het succes van het ATS. Dat zit zo: als een ATS een intercedent of recruiter helpt om bepaalde targets of doelen te behalen, dan zien ze het persoonlijke nut ervan in.
Daardoor vertrouwen ze steeds meer op het systeem en gebruiken ze het beter en effectiever. Dit scheelt in administratieve rompslomp, waardoor ze productiever worden en meer kunnen doen. In dezelfde of zelfs minder tijd. Onderaan de streep betekent het winst op alle manieren, voor de mens en de organisatie.