woordenboek woensdag: UVW

woordenboek woensdag: UVW

de letters UVW

Recruitment zit boordevol jargon en zelfs de meest doorgewinterde recruiter komt nog wel eens een woord tegen waarvan je denkt “wat betekent dat?”. Geen nood! Wij maken hier een dapper begin aan een recruitment woordenboek. Deze week krijg je onze definitie op recruitmentjargon met de letters UVW.

de U van…

UWV

In het recruitment ABC kan het UWV natuurlijk niet ontbreken. De letters van vandaag, maar dan in een net iets andere volgorde. En de afkorting voor het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Het UWV is een zelfstandig bestuursorgaan en voert in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de werknemersverzekeringen uit. Hun doel: zorgen dat zoveel mogelijk mensen aan het werk blijven óf zo snel mogelijk weer betaald werk vinden.

uitzendbureau

Vroeger waren ze op elke hoek van een winkelstraat te vinden: uitzendbureaus. Je dropte er je cv en de intercedent ging voor de kandidaat aan de slag om (tijdelijk) werk te vinden bij een van hun opdrachtgevers. Tegenwoordig zijn uitzendbureaus niet meer in elke winkelstraat te vinden, maar wel steeds meer online zichtbaar. Hun doel is nog steeds hetzelfde. Een uitzendbureau bemiddelt tussen mensen die tijdelijk werk zoeken (de uitzendkracht) en organisaties die -tijdelijk- mensen nodig hebben (de inlener).

unique selling points

Afgekort USP’s. Dé belangrijkste redenen waarom een kandidaat bij jou moet komen werken. Waarom moeten ze kiezen voor jou als werkgever in plaats van voor de concurrent. Benoem jouw unieke eigenschappen en kenmerken in de volgorde zoals die voor jouw doelgroep het belangrijkst zijn.

uitstappagina

De term zegt het eigenlijk al: de pagina op je recruitmentsite waar sitebezoekers uitstappen. Het is dus de allerlaatste pagina die ze bezocht hebben, voordat ze je website verlaten.

de V van…

vacaturetekst

Je vindt ze op jobboards, recruitmentwebsites, vakbladen (of -websites) en in de krant. Met een vacaturetekst laat je de buitenwereld weten dat je een openstaande vacature hebt om in te vullen. Je omschrijft duidelijk wat de functie inhoudt, welke vaardigheden de kandidaat nodig heeft om deze functie uit te voeren en bij welk bedrijf diegene aan de slag gaat.

videovacature

Zou dit de toekomst zijn wanneer de platte vacaturetekst ten onder gaat? Bij de videovacature wordt de vacaturetekst gepresenteerd in een (korte) video. Voordeel: je kunt meteen laten zien waar je het over hebt. En de kandidaat een beeld geven van de werkomgeving en de cultuur binnen de organisatie.

viral

Je wilt impact maken. Aandacht trekken. Trending topic zijn en de ‘talk of the town’. Het hele internet moet het over jou hebben. Met andere woorden: jij wil viral gaan. Viral content is te vergelijken met mond-tot-mondreclame, maar dan versterkt door het internet. Hierdoor kan je snel en goedkoop een groot aantal mensen bereiken.

de W van…

werken-bij-website

Een website die zich richt op het werken bij een (corporate) organisatie. Je vindt er uiteraard de vacatures die open staan. Maar een goede werken-bij-site is ook het visitekaartje van jouw organisatie. Je laat er zien wie je bent en waarom het zo leuk is om bij jouw bedrijf te werken. Dit kan je doen met onder andere een goede werken-bij-video, een smoelenboek met alle medewerkers, foto’s van de werkplek of quotes van medewerkers.

werkgeversmerk

Het beeld dat bestaat over een organisatie of werkgever. Dit beeld kan uiteraard heel anders zijn dan hoe je daadwerkelijk bent of wilt zijn. En wordt ook wel werkgeversimago of employer brand genoemd.

wervingsbehoefte of -probleem

De wervingsbehoefte is het aantal nieuwe medewerkers dat je als organisatie nodig hebt in een bepaalde periode. Een wervingsprobleem geeft juist aan dat je problemen hebt met het vervullen van de wervingsbehoefte. En dan met name met het binnenhalen van voldoende gekwalificeerde medewerkers.

widget

Een term die je wellicht vaak uit de mond van je developers hoort komen. Heb je op zo’n moment geen idee wat ze bedoelen? Hierbij de definitie: “Een simpel grafisch object of element dat een eenvoudige, eenduidige en vaak veelgebruikte functie vervult en door een gebruiker in- en uitgeschakeld kan worden om een bestaande gebruikersinterface aan te vullen of vorm te geven.” Hierbij kan je denken aan de weer-widget op je smartphone waar je in een oogopslag kunt zien wat het weer op dat moment is.

woordenboek

Hét boek waarin alle moeilijke woorden worden opgezocht. Wil je alle recruitmenttermen die wij tot nu toe hebben uitgelegd nog eens nalezen? Klik dan hier.
 
Het leuke aan een woordenboek is: het is nooit af. Dus weet jij nog een term die niet mag ontbreken in deze lijst, maar er nu niet in staat? Stuur hem in, dan voegen wij hem toe. 😉

Geschreven door:

Denise Spaan
Denise Spaan

Content marketeer
RecruitNow


gerelateerde artikelen

premium woordenboek woensdag: T
13 november 2019
woordenboek woensdag

woordenboek woensdag: T

premium woordenboek woensdag: S
30 oktober 2019
woordenboek woensdag

woordenboek woensdag: S

Toon alleen:

nieuws blogs events