woordenboek woensdag: XYZ

woordenboek woensdag: XYZ

de letters XYZ

Recruitment zit boordevol jargon en zelfs de meest doorgewinterde recruiter komt nog wel eens een woord tegen waarvan je denkt “wat betekent dat?”. Geen nood! Wij maken hier een dapper begin aan een recruitmentwoordenboek. Deze week krijg je onze definitie op recruitmentjargon met de letters XYZ. Maar wacht eens even... woorden met een X? Die zijn helemaal niet te vinden! Na lange een zoektocht hebben we de hoop maar opgegeven. Daarom beginnen we vandaag met de letter Q en laten we de X achterwegen. 

de Q van...

quality of hire

Als de quality of hire op orde is, doe je het als recruiter goed. Oftewel, je neemt de beste mensen aan. De quality of hire laat zien hoe effectief je bent in het aannemen van de juiste mensen. Het is de beste maatstaf om te kijken of een recruiter zijn werk goed doet. Een manier om de quality of hire te meten is het bijhouden van een aantal KPI’s: Hoe lang blijft de kandidaat binnen het bedrijf en hoe presteert de kandidaat?

de Y van…

YUP

Yuppie of Yup is een oorspronkelijk Engelstalige afkoring die in de jaren tachtig zijn intrede deed. Met deze afkorting wordt de generatie van jonge en succesvolle stadsbewoners bedoeld. Het is een Young Urban Professional die een goed betaalde baan heeft en bij voorkeur een mooie auto – of op z’n minst een hippe scooter – voor de deur van zijn appartement heeft staan. Misschien blijft de term young professional gehandhaafd. Of het typeert later net als de yup een generatie.

de Z van…

zachte functie-eisen

De functie-eisen die niet direct meetbaar of te controleren zijn. Het gaat dan voornamelijk over eigenschappen van een kandidaat. Of iemand servicegericht of stressbestendig is. Je kijkt vooral naar de persoonlijkheid en de motivatie van een persoon. Harde functie-eisen zijn wel meet- en controleerbaar. Zoals het opleidingsniveau en werkervaring.

zoekgedrag

Het zoekgedrag laat zien hoe gebruikers omgaan met een zoekmachine. De handelingen die iemand verricht op het moment dat hij/zij op zoek is naar bepaalde informatie of bijvoorbeeld een vacature.

zoekmachine-advertising

Wil jij helemaal bovenaan in de zoekresultaten van Google staan? Dan kun je zoekmachine-advertising inzetten. Je betaalt dan voor het tonen van jouw website in de zoekresultaten. Beter bekend als Search Engine Advertising (SEA). Het doel is om meer bereik te genereren, meer clicks te behalen en zoveel mogelijk conversies te realiseren.

zzp’er

Wat is een zzp’er? Er zijn verschillende manieren waarop het begrip zzp’er kan worden uitgelegd. Hoogstwaarschijnlijk weet je wat het betekent. En misschien ben jij het wel of wil je het worden. De vraag die beter gesteld kan worden is: hoe word je zzp’er? Er is geen vaste gebruiksaanwijzing. Maar het stappenplan van ikwordzzper.nl helpt je al een eind op weg. Voor diegene die toch graag een uitleg zien: een zzp’er is een zelfstandig ondernemer die geen personeel in dienst heeft.
 
Het leuke aan een woordenboek is: het is nooit af. Dus weet jij nog een term die niet mag ontbreken in deze lijst, maar er nu niet in staat? Of heb jij toch een woord gevonden met de letter X? Stuur hem in, dan voegen wij hem toe. 😉

Geschreven door:

Daniëlle van de Vliert

Stagiair Marketing
RecruitNow


Toon alleen:

nieuws blogs events