woordenboek woensdag: I

woordenboek woensdag: I

De letter I

 
Recruitment zit boordevol jargon en zelfs de meest doorgewinterde recruiter komt nog wel eens een woord tegen waarvan je denkt “wat betekent dat?”. Geen nood! Wij maken hier een dapper begin aan een recruitmentwoordenboek. Deze week krijg je onze definitie op recruitmentjargon met de letter I.

De I van…

intake

Een intake is een eerste gesprek. Alhoewel dit ook digitaal kan, bijvoorbeeld met een vragenlijst. Zonder intake geen goede vacaturetekst, want hoe weet je dan wat er belangrijk is om te vermelden? En zonder intakegesprek geen goede aanname. Goede vragen stellen en vooral dóórvragen. Intake that!

instroom

Onderdeel van het rijtje: instroom, doorstroom, uitstroom. Waarbij instroom veroorzaakt wordt door mensen die nieuw de organisatie binnenkomen. Doorstroom slaat op medewerkers die intern een andere functie krijgen. En uitstroom slaat op mensen die de organisatie verlaten.

interim

Ook wel eens afgekort tot a.i. of ad interim: het Latijnse woord voor ‘in de tussentijd’. Iemand die interim werkt neemt tijdelijk een functie waar, of heeft een tijdelijke functie. In Vlaanderen wordt het woord ‘interim’ ook wel gebruikt voor ‘uitzendkracht’. In Nederland zijn interimmers vaak mensen die een tijdelijk project komen doen en daar goed voor betaald worden.  

internal branding

Hoe je merk extern ervaren wordt, is belangrijk. Maar vergeet vooral ook de interne organisatie niet. Voor welke waarden staat je (werkgevers)merk? Herkennen medewerkers zich hier ook in en hoe kan je dit versterken? Dat is waar internal branding zich op richt. En dat is best de moeite waard. Leeft jouw merk intern, dan gaan medewerkers dat ook naar buiten dragen. En maken ze als het ware reclame voor jouw merk en jou als werkgever. Dat is de meest eerlijke marketing die je kunt krijgen. 

interne vacature

Een vacature die uitsluitend binnen de organisatie uitstaat. Collega’s kunnen dus solliciteren, maar mensen van buitenaf niet. Maak dan ook nooit de fout om toch iemand van buiten aan te nemen. Dat kan intern tot behoorlijke frustratie leiden van collega’s die zich gepasseerd voelen. Het is gebruikelijk om een interne vacature eerst intern af te handelen. Als dan blijkt dat er niemand in aanmerking komt, zet de vacature dán pas extern uit. 

interne kandidaat

Dat is de persoon uit de eigen organisatie die gesolliciteerd heeft op een vacature binnen de organisatie. Bijvoorbeeld op een andere afdeling, een ander soort functie of juist om een stapje hogerop te komen. Interne kandidaten zijn óók kandidaten, en vaak genoeg ook ambassadeurs. Zorg er dan ook voor dat de procedure professioneel en soepel verloopt. Zodat de interne kandidaat intern wil blijven. Oók als hij of zij de baan niet krijgt en in de oude positie blijft. 

intrinsieke motivatie

Motivatie die van binnenuit komt. Mensen met een sterke intrinsieke motivatie worden niet gedreven door salaris, arbeidsvoorwaarden of complimenten, maar doordat ze zelf een bepaald doel willen behalen. 

IQ

Intelligentiequotiënt of IQ. Dit is de meest gangbare mate om intelligentie aan te geven. Het is een score die een serie van tests oplevert. Dit kan interessant zijn voor bepaalde functies of opleidingsplaatsen zodat je vooraf weet of een kandidaat het werk qua intelligentieniveau aan zal kunnen. Naast het IQ kennen we ook het EQ. Dit is een score op het gebied van emotionele intelligentie. 
 
 
Het leuke aan een woordenboek is: het is nooit af. Dus weet jij nog een term die niet mag ontbreken in deze lijst, maar er nu niet in staat? Stuur hem in, dan voegen wij hem toe. 😊

Geschreven door:

Deborah Hempenius
Deborah Hempenius

Content marketeer


gerelateerde artikelen

premium woordenboek woensdag: A
20 februari 2019
woordenboek woensdag

woordenboek woensdag: A

premium woordenboek woensdag: B
27 februari 2019
woordenboek woensdag

woordenboek woensdag: B

premium woordenboek woensdag: C
20 maart 2019
woordenboek woensdag

woordenboek woensdag: C

premium woordenboek woensdag: D
27 maart 2019
woordenboek woensdag

woordenboek woensdag: D

premium woordenboek woensdag: E
10 april 2019
woordenboek woensdag

woordenboek woensdag: E

premium woordenboek woensdag: F
24 april 2019
woordenboek woensdag

woordenboek woensdag: F

premium woordenboek woensdag: G
8 mei 2019
woordenboek woensdag

woordenboek woensdag: G

premium woordenboek woensdag: H
22 mei 2019
woordenboek woensdag

woordenboek woensdag: H

Toon alleen:

nieuws blogs events