woordenboek woensdag: N

woordenboek woensdag: N

De letter N

Recruitment zit boordevol jargon en zelfs de meest doorgewinterde recruiter komt nog wel eens een woord tegen waarvan je denkt “wat betekent dat?”. Geen nood! Wij maken hier een dapper begin aan een recruitmentwoordenboek. Deze week krijg je onze definitie op recruitmentjargon met de letter N.

De N van…

natuurlijke zoekresultaten

Ook wel organische zoekresultaten genoemd. Wanneer je een zoekopdracht intikt in Google, krijg je een lijst resultaten te zien. Een deel hiervan bestaat uit advertenties waarvoor betaald is. De andere resultaten staan daar, omdat ze door Google worden aangemerkt als relevant. Dit zijn de organische resultaten.

netwerkwerving

Net zo'n struikelwoord als hottentottententententoonstelling. Eigenlijk gaat dit over referralrecruitment: het aandragen van een nieuwe collega via je eigen netwerk in brede zin. Dus niet alleen oud-collega's en studiegenoten vallen daaronder, maar ook vrienden, bekenden en het social network. 

next best kandidaat

"Het ligt niet aan jou, het ligt aan ons. Die andere kandidaat was nét wat beter, maar jij was zéker wel de runner up." De next best kandidaat is de beste kandidaat, ná de beste kandidaat. Heel knap, maar hij of zij koopt daar natuurlijk niets voor. Want waar zit hem dat precies in, wat heeft de beste kandidaat wél wat de next best kandidaat niet heeft? Meestal is daar bij de next best kandidaat geen duidelijk antwoord op te geven, omdat ze allebei héél geschikt waren. Niemand vindt het leuk om afgewezen te worden, zeker niet als je bestempeld wordt tot B-keuze. Dus tenzij je héél duidelijk kan uitleggen waarom iemand de baan niet krijgt, kan je maar beter voor je houden dat iemand 'next best' was. En misschien haakt die 'beste kandidaat' nog wel af en kan je de next best kandidaat alsnog plaatsen.

niche jobboard

Sommige jobboards zijn zó specifiek dat ze maar voor een kleine doelgroep relevant zijn. Daardoor zijn ze vaak ook relatief onbekend waardoor het bereik heel klein is. In de praktijk blijken de meeste actieve baanzoekers in eerste instantie via bekende jobboards en bijvoorbeeld Google te zoeken naar een nieuwe baan. Al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen van niche jobboards die wél werken.

niet-baanzoeker

Beetje een open deur, maar een niet-baanzoeker zoekt dus niet naar een baan. Wij hebben het meestal over passieve of latente kandidaten

niet-werkzame beroepsbevolking

Dit gaat over iedereen tussen de 15 en 65 jaar die geen baan heeft én per week niet meer dan 11 uur wil of kan werken. Dit kunnen mensen zijn die afhankelijk zijn van het inkomen van hun werkende partner (huismannen of huisvrouwen) of mensen die door ziekte of handicap niet kunnen werken.

Het leuke aan een woordenboek is: het is nooit af. Dus weet jij nog een term die niet mag ontbreken in deze lijst, maar er nu niet in staat? Stuur hem in, dan voegen wij hem toe. 😊

Geschreven door:

Deborah Hempenius
Deborah Hempenius

Content marketeer


Gerelateerde artikelen

premium woordenboek woensdag: L
17 juli 2019
woordenboek woensdag

woordenboek woensdag: L

premium woordenboek woensdag: M
31 juli 2019
woordenboek woensdag

woordenboek woensdag: M

Toon alleen:

nieuws blogs events