woordenboek woensdag: K

woordenboek woensdag: K

De letter K

Recruitment zit boordevol jargon en zelfs de meest doorgewinterde recruiter komt nog wel eens een woord tegen waarvan je denkt “wat betekent dat?”. Geen nood! Wij maken hier een dapper begin aan een recruitmentwoordenboek. Deze week krijg je onze definitie op recruitmentjargon met de letter K.

De K van…

kpi

Key Performance Indicator. Een luxe Engels woord wat in het Nederlands vertaald wordt naar 'Kritieke Prestatie-Indicatoren'. Daarmee weet je eigenlijk precies niks. Maar waar het op neer komt, is dat een KPI specifieke variabelen benoemt om prestaties te analyseren. Een KPI in recruitment kan bijvoorbeeld zijn: 'het conversiepercentage van de desktop websitebezoekers die over gaan tot sollicitatie verhogen van 5% naar 7%'.

kickback-fee

"It's all 'bout the money, the dumb dumb dumb money." maar bij een kickback-fee zéker. Dit is een beloning die een partij of persoon krijgt na de succesvolle introductie van een lead. Dat kan bijvoorbeeld zijn door een nieuwe kandidaat voor te dragen voor een bepaalde functie of opdracht.

KOE

Dit gaat niet over een grazer die melk geeft, maar over een gesprekstechniek: kaken op elkaar. Deze techniek wordt met name gebruikt door selecteurs tijdens een sollicitatiegesprek. Bij de KOE-methode laat de selecteur geregeld stiltes vallen, zodat de kandidaat meer ruimte krijgt om zijn of haar verhaal te vertellen.

krapte

En daarmee bedoelen we in recruitment uiteraard krapte op de arbeidsmarkt en niet die spijkerbroek van 5 jaar geleden die nog nét dicht gaat. De krapste beroepsgroepen bevinden zich op dit moment in de bouw, zorg, techniek, onderwijs en ICT. 

kritische wervingsfactoren

Waarom kiest een kandidaat voor jouw organisatie? Die aspecten zijn de kritische wervingsfactoren en moeten in álle arbeidsmarktcommunicatie-uitingen naar voren komen. Je spreekt de beoogde doelgroep daardoor beter aan. Waardoor zij ook eerder geneigd zijn om te solliciteren.

Het leuke aan een woordenboek is: het is nooit af. Dus weet jij nog een term die niet mag ontbreken in deze lijst, maar er nu niet in staat? Stuur hem in, dan voegen wij hem toe. 😊

Geschreven door:

Deborah Hempenius
Deborah Hempenius

Content marketeer


Gerelateerde artikelen

premium woordenboek woensdag: A
20 februari 2019
woordenboek woensdag

woordenboek woensdag: A

premium woordenboek woensdag: B
27 februari 2019
woordenboek woensdag

woordenboek woensdag: B

premium woordenboek woensdag: C
20 maart 2019
woordenboek woensdag

woordenboek woensdag: C

premium woordenboek woensdag: D
27 maart 2019
woordenboek woensdag

woordenboek woensdag: D

premium woordenboek woensdag: E
10 april 2019
woordenboek woensdag

woordenboek woensdag: E

premium woordenboek woensdag: F
24 april 2019
woordenboek woensdag

woordenboek woensdag: F

premium woordenboek woensdag: G
8 mei 2019
woordenboek woensdag

woordenboek woensdag: G

premium woordenboek woensdag: H
22 mei 2019
woordenboek woensdag

woordenboek woensdag: H

premium woordenboek woensdag: I
5 juni 2019
woordenboek woensdag

woordenboek woensdag: I

premium woordenboek woensdag: J
12 juni 2019
woordenboek woensdag

woordenboek woensdag: J

Toon alleen:

nieuws blogs events