woordenboek woensdag: E

woordenboek woensdag: E

Recruitment zit boordevol jargon en zelfs de meest doorgewinterde recruiter komt nog wel eens een woord tegen waarvan je denkt “wat betekent dat?”. Geen nood! Wij maken hier een dapper begin aan een recruitmentwoordenboek. Deze week krijg je onze definitie op recruitmentjargon met de letter E.

employer branding

Je employer brand is wie je als organisatie bent, employer branding is alles wat je daarmee doet. Als kandidaten solliciteren, kiezen ze niet alleen voor een bepaalde functie. Ze kiezen met name voor de cultuur, normen & waarden en ambities van de organisatie: het werkgeversmerk of employer brand dus.
Meer informatie over employer branding vind je hier.

employer story

Heb je een corporate story? Mooi! Dan begrijp je meteen dat je employer story ongeveer hetzelfde is, maar dan gaat over jou als werkgever. Het is het verhaal van jouw organisatie gericht op potentiële, huidige en oud-medewerkers en verteld vanuit de kernwaarden. Belangrijk aan een employer story is dat het niet iets is dat opgelegd wordt, maar vanuit de hele organisatie wordt ervaren. Jouw verhaal is uniek en draagt daardoor bij aan de authenticiteit van de organisatie.

e-recruitment

Dit is nogal een containerbegrip, want alles wat je digitaal doet in het proces van werving en selectie valt hieronder. Denk bijvoorbeeld aan de recruitment site, een jobadvertisingtool, of een ATS (zie de letter A) zoals de Cockpit.

EVP

Employee value proposition (ook wel employer value proposition genoemd). De letterlijke vertaling is ‘medewerkers waarde propositie’. Dat is ook precies waar een EVP voor staat: de waarde die jouw organisatie voor huidige en toekomstige medewerkers heeft. Het is een open deur: maar elke organisatie is anders. De cultuur, de normen, waarden, het soort mensen dat er werkt en de voorwaarden. Jouw EVP sluit daar naadloos op aan.

executive search

De beste mensen voor een baan, zijn meestal niet op zoek naar een nieuwe baan. De dame of heer die aan executive search doet, heeft de mooie uitdaging om deze mensen tóch te vinden en warm te krijgen voor de functie. Executive search wordt ook wel ‘headhunting’ genoemd, al doet dat woord ons eerder denken aan lugubere gewoontes van een inheemse stam in de jungle. Dan klinkt executive search toch beter...

exposure

Een Engels woord voor blootstelling. In de praktijk heeft het weinig met nudisme te maken, maar vooral met zichtbaarheid. Wordt jouw organisatie gezien op beurzen, sta je op relevante websites en ben je actief op social media? Allemaal mogelijkheden om als organisatie zichtbaar te zijn.

eyetracking-onderzoek

Onderzoek waarbij naar de oogbewegingen wordt gekeken. Het vraagt om specialistisch materiaal en je meet ermee waar mensen naar kijken op een websitepagina. Het alternatief is een stuk makkelijker. Uit onderzoek blijkt dat mensen op een website vaak met hun muis volgen waar ze kijken. En die muisbewegingen zijn makkelijker te monitoren, bijvoorbeeld met een tool als Hotjar. Wat heb je daaraan? Je ontdekt waar mensen wel of juist niet komen op een pagina en daardoor weet je ook of je bepaalde content moet verplaatsen.

het nieuwe employer brand

Want die andere was oud… Maar zonder dollen, er zijn een paar verschillen tussen het oude en het nieuwe employer brand. Bovendien is het ook de titel van een boek over Employer branding, waarin de volgende verschillen zijn bepaald: 

Het oude employer brand
Doorlooptijd minimaal 3 jaar
Organisatiedoelen voorop
‘Uniek’ merk
Intern beginnen, is extern winnen

Het nieuwe employer brand
Doorlooptijd minimaal 2 jaar
Doel: talent werven en behouden
‘Authentiek’ merk
Intern en extern sneller afwisselen

Het leuke aan een woordenboek is: het is nooit af. Dus weet jij nog een term die niet mag ontbreken in deze lijst, maar er nu niet in staat? Stuur hem in, dan voegen wij hem toe. 😊
 

Geschreven door:

Deborah Hempenius
Deborah Hempenius

Content marketeer
RecruitNow


gerelateerde artikelen

premium woordenboek woensdag: A
20 februari 2019
woordenboek woensdag

woordenboek woensdag: A

premium woordenboek woensdag: B
27 februari 2019
woordenboek woensdag

woordenboek woensdag: B

premium woordenboek woensdag: C
20 maart 2019
woordenboek woensdag

woordenboek woensdag: C

premium woordenboek woensdag: D
27 maart 2019
woordenboek woensdag

woordenboek woensdag: D

Toon alleen:

nieuws blogs events