woordenboek woensdag: C

woordenboek woensdag: C

Recruitment zit boordevol jargon en zelfs de meest doorgewinterde recruiter komt nog weleens een woord tegen waarvan je denkt “wat betekent dat?”. Geen nood! Wij maken hier een dapper begin aan een recruitmentwoordenboek. Eerder kreeg je van ons de letter B, deze week krijg je onze definitie op recruitmentjargon met de letter C.

de C van…

candidate experience

Letterlijke vertaling: kandidaat ervaring. Dit is een inkoppertje, deze term slaat op hoe de kandidaat jouw organisatie ervaart. Hoe verliep de sollicitatie, was de koffie te drinken, is hij of zij snel teruggebeld etc. Je kan hiermee makkelijk punten scoren als bedrijf. Maar heb je het niet goed voor elkaar dan kan je net zo makkelijk je kandidaat laten veranderen in een Sjaak Afhaak.

candidate journey

Dit is de recruitment variant van de ‘customer journey’. Maar Coolblue noemt dat op z’n Hollands gewoon de klantreis. De candidate journey is niets meer dan de ‘kandidaat reis’. Betekent dit dat je alle kandidaten een vliegticket cadeau moet doen? Zeker niet. Het sluit eigenlijk heel nauw aan op de ‘candidate experience’. Op welke momenten komt een kandidaat in aanraking met jouw organisatie (de touchpoints*) en hoe ervaart hij of zij dat: dat noemen we de candidate journey.
 
* Touchpoints: letterlijk ‘aanraakpunten’ brr. Maar daar bedoelen we eigenlijk alle contactmomenten die een kandidaat met de organisatie kan hebben, zoals: ze horen je bedrijfsnaam op de radio, spreken iemand op een borrel die er gewerkt heeft, zien een vacature of komen een advertentie tegen op Facebook.

cockpit

We hebben het hier niet over de cockpit van een vliegtuig. Maar over ons eigen gebouwde recruitment softwaresysteem voor de uitzendbranche: RecruitNow | Cockpit. De applicatie maakt het matchen van hoge volumes kandidaten makkelijker en sneller. Vanuit één systeem optimaliseer je huidige processen en werk je efficiënter dan ooit. Leuk weetje: de naam van het systeem heeft toch nog een beetje een link met de cockpit van een vliegtuig. Want als gebruiker (de intercedent) zit je zelf achter de stuurknuppel en draai je zelf aan de knoppen.
 
Wil je daar meer over weten? Kijk dan op deze pagina over de Cockpit

curriculum vitae: CV, cv of C.V.?

Een curriculum vitae is een document dat de persoonlijke gegevens en informatie van een kandidaat bevat over opleiding, werkervaring, kwaliteiten en interesses.
 
Een hele mond vol, en daarom gebruiken we liever de afkorting. Maar wat is eigenlijk de juiste afkorting: CV, cv of C.V.? En schrijf jij het verkeerd? Grote kans van wel, maar gelukkig ben je niet de enige… Daarom voor eens en voor altijd het verlossende antwoord: de juiste afkorting is cv (met kleine letters én aan elkaar geschreven).
 
Zullen we afspreken dat je het voortaan goed doet? Scheelt ons weer 😊

cta – call to action

Letterlijk vertaald: oproep tot actie. Je wilt dat je lezer actie onderneemt. Om te solliciteren, een vacature te bekijken of het artikel van je social post te lezen. En dat lukt beter als die ‘oproep tot actie’ opvalt. Met een button dus.
 
Naast de CTA heb je nog meer van die afkortingen die veel in de online marketing worden gebruikt (en beginnen met een C). We noemen er een paar op:

  • CTR – Click Through Rate: het percentage gebruikers dat doorklikt
  • CPC – Cost Per Click: de gemiddelde kosten per klik
  • ​CPA – Cost Per Action: de kosten per conversie. Ook wel CPS (Cost Per Sale) of CPL (Cost Per Lead) genoemd.

Meer afkortingen voor online afrekenmodellen vind je hier.

conversie

Een conversie is het moment waarop een bezoeker van je (recruitment)website overgaat tot een sollicitatie, informatieaanvraag, het downloaden van een whitepaper of welke andere commercieel interessante actie jij ook maar wilt meten. Meestal wordt de conversie uitgedrukt in een percentage van het totaal aantal bezoekers/ontvangers van jouw vacaturedetailpagina, google (diplay) advertentie of social post.
 
Het leuke aan een woordenboek is: het is nooit af. Dus weet jij nog een term die niet mag ontbreken in deze lijst, maar er nu niet in staat? Stuur hem in, dan voegen wij hem toe. 😊

Geschreven door:

Denise Spaan
Denise Spaan

Content marketeer
RecruitNow


gerelateerde artikelen

premium woordenboek woensdag: A
20 februari 2019
woordenboek woensdag

woordenboek woensdag: A

premium woordenboek woensdag: B
27 februari 2019
woordenboek woensdag

woordenboek woensdag: B

Toon alleen:

nieuws blogs events