woordenboek woensdag: B

woordenboek woensdag: B

Recruitment zit boordevol jargon en zelfs de meest doorgewinterde recruiter komt nog weleens een woord tegen waarvan je denkt “wat betekent dat?”. Geen nood! Wij maken hier een dapper begin aan een recruitmentwoordenboek. Vorige week kreeg je van ons de letter A, deze week krijg je onze definitie op recruitmentjargon met de letter B.

de B van…

backoffice

Nee, het is geen kantoortje in een donkere steeg. Eigenlijk is alles wat ‘achter de schermen’ gebeurt de backoffice. Maar meestal wordt met deze term gedoeld op een backoffice systeem. Dat is een systeem dat je ‘aan de achterkant’ helpt met het verwerken van administratie rondom het recruitmentproces, zoals het opstellen van de contracten.

banner

Een advertentie op een website in de vorm van een plaatje, video of gifje. De bedoeling is natuurlijk dat bezoekers van die site op de banner klikken. En vervolgens op jouw website terechtkomen. Bijvoorbeeld bij een vacature of op een speciale landingspagina.

beroepsbevolking

Daarmee bedoelen we de Nederlandse beroepsbevolking. Het is dát deel van de bevolking tussen de leeftijd van 15 en 75 jaar, dat tenminste 12 uur per week werkt, wil werken, gaat werken of daarvoor beschikbaar is en iets doet om dat werk te krijgen. Het zijn ongeveer 8,7 miljoen mensen. Naast de beroepsbevolking bestaat er ook nog zoiets als de niet-beroepsbevolking. Deze groep bestaat uit mensen die niet recent naar betaald werk hebben gezocht én niet direct beschikbaar zijn om te gaan werken. Dat kunnen studenten en scholieren zijn, maar ook huisvrouwen of mantelzorgers, arbeidsongeschikten en gepensioneerden. Maar ook mensen die zoveel geld hebben dat ze geen dag meer hoeven te werken.

big five

Olifant, buffel, leeuw, luipaard en neushoorn…
Maar die bedoelen we niet. Als we het in recruitment over de ‘big five’ hebben, bedoelen we vijf karaktereigenschappen uit een persoonlijkheidsmodel. Het gaat om extraversie, inschikkelijkheid, zorgvuldigheid, emotionele stabiliteit en openheid. Hiermee kan je onderzoeken of een sollicitant wel bij de organisatie past.
 
Overigens kan de ‘big five’ ook slaan op de 5 grootste bedrijven in Nederland in termen van industriële Research & Development: Royal Dutch Shell, Philips, Unilever, AkzoNobel en Koninklijke DSM NV.

briefing

Als je wilt dat iemand iets voor je doet, moet je natuurlijk duidelijk uitleggen wat je precies wilt. Dat is een briefing. Dat kan mondeling, maar als je het schriftelijk doet heb je iets om op terug te vallen. In de briefing geef je aan wat precies jouw verwachtingen zijn. En geef je zoveel mogelijk achtergrondinformatie.
 
Het leuke aan een woordenboek is: het is nooit af. Dus weet jij nog een term die niet mag ontbreken in deze lijst, maar er nu niet in staat? Stuur hem in, dan voegen wij hem toe. 😊

Geschreven door:

Deborah Hempenius
Deborah Hempenius

Content marketeer


gerelateerde artikelen

premium woordenboek woensdag: A
20 februari 2019
woordenboek woensdag

woordenboek woensdag: A

Toon alleen:

nieuws blogs events