woordenboek woensdag: A

woordenboek woensdag: A

de letter A

Recruitment zit boordevol jargon en zelfs de meest doorgewinterde recruiter komt nog wel eens een woord tegen waarvan je denkt “wat betekent dat?”. Geen nood! Wij maken hier een dapper begin aan een recruitmentwoordenboek. Deze week krijg je onze definitie op recruitmentjargon met de letter A, volgende week de letter B.

de A van…

acquisitie

“Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.”. Wist je dat er elke maand gemiddeld 480 keer naar ‘wat betekent acquisitie’ wordt gezocht op Google? Het woord ‘acquisitie’ wordt gemiddeld zelfs 22.200 keer opgezocht per maand. Dat is 266.400 keer per jaar. Tegelijkertijd levert een zoektocht in Indeed naar de zin ‘acquisitie wordt niet’ een verbluffend resultaat op van 20.026 vacatures! Kortom: we gebruiken het woord héél veel, maar niemand weet wat het betekent.
 
Behalve jij natuurlijk, want jij leest dit artikel. Volgens Onze Taal betekent de zin ‘Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld’ gewoon ‘We stellen het niet op prijs als andere bedrijven op deze advertentie reageren om hun diensten aan te bieden’. Wat eigenlijk gek is, want die vacature is helemaal niet gericht op andere bedrijven, maar op kandidaten. In plaats daarvan kan je natuurlijk ook gewoon de vertaling van Onze Taal gebruiken dus. Veel duidelijker voor iedereen.

agile

Spreek uit: Adjaile. Engels voor lenig. In een agile team is maar één ding belangrijk: hoe goed kan jij de spagaat? Nee hoor, grapje. Het gaat om wendbaarheid. In een agile aanpak ben je bereid om nieuwe dingen uit te proberen en als iets niet werkt, gooi je dat net zo makkelijk weer overboord. Lekker flexibel dus. En daardoor kan je heel snel nieuwe dingen proberen én bestaande processen verbeteren.

AMC

Staat niet voor Amsterdam Medisch Centrum, maar is een veelgebruikte afkorting voor arbeidsmarktcommunicatie. En dat brengt ons meteen bij het volgende woord.

arbeidsmarktcommunicatie

Dit schrijf je inderdaad als één woord, aan elkaar (3 keer woordwaarde). Wordt soms afgekort tot AMC. Iets wat veel gebeurt in de recruitmentwereld. Martijn Hemminga van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie (voorheen academie voor AMC, maar ze werden steeds gebeld door ziekenhuizen) definieert het als volgt: “Structureel communiceren naar de interne en externe arbeidsmarktdoelgroepen en hun beïnvloeders met als doel het werven van nieuwe medewerkers, het positief beïnvloeden van het werkgeversmerk en/of het contact onderhouden met huidige, potentiële en oud-medewerkers.” Hier valt dus eigenlijk alle communicatie onder die betrekking heeft op je werkgeversmerk.

ATS

Hoewel het een afkorting is van het Engelse applicant tracking system, spreken we dit niet uit als Ee-tee-es, maar gewoon als ‘Aa Tee Es’. Het is software waarmee je een elektronische afhandeling van het selectieproces mogelijk maakt en staat ook wel bekend onder de naam werving- & selectiesoftware of recruitmentsysteem. Niet te verwarren met AT5 of de Zuid-Koreaanse boyband BTS.

authentiek

Oorspronkelijk en origineel. Of om met Loesjes woorden te spreken “wees gewoon jezelf, er zijn al zoveel anderen”. Het woord authentiek wordt in recruitment vooral gebruik in combinatie met de term employer brand of employer branding.

Het leuke aan een woordenboek is: het is nooit af. Dus weet jij nog een term die niet mag ontbreken in deze lijst, maar er nu niet in staat? Stuur hem in, dan voegen wij hem toe. 😊

Geschreven door:

Deborah Hempenius
Deborah Hempenius

Content marketeer


gerelateerde artikelen

premium woordenboek woensdag: B
27 februari 2019
woordenboek woensdag

woordenboek woensdag: B

Toon alleen:

nieuws blogs events