waarom je sollicitatieformulier en bedankpagina belangrijker zijn dan je denkt

waarom je sollicitatieformulier en bedankpagina belangrijker zijn dan je denkt

Je jobsite is on point, de vacatures zijn wervend geschreven en in Google Analytics meet je een grote sollicitatie-intentie. Hoe kan het dan zo zijn dat je inbox niet volstroomt met sollicitaties? Tijd om je sollicitatieformulier eens onder de loep te nemen. En als je dan toch bezig bent, pak meteen even je bedankpagina mee.

Een soepele candidate journey zorgt voor een goede candidate experience. Waarom gaat er bij deze touchpoints nog zoveel mis? Al doe je alles goed, juist bij die laatste stap kun je mensen nog kwijtraken. Het is net als in de winkel. Alles gaat goed: ze kunnen de juiste producten vinden, ze worden vriendelijk geholpen en winkel is overzichtelijk en schoon. Maar dan komen ze bij de kassa. Is deze ervaring slecht? Dan gaan klanten met een negatief gevoel de winkel uit. En dat is nou net de ervaring die ze bijblijft en ervoor zorgt dat ze een volgende keer minder snel bij je terugkomen.

sollicitatieformulier

Als jouw vacature de winkel is, is je sollicitatieformulier de kassa. En hebben kandidaten moeite met invullen of zijn ze te lang bezig, dan is er een grote kans dat ze besluiten niet te solliciteren. Hieronder zie je een voorbeeld van een kandidaat die na een paar minuten prutsen stopt met de sollicitatie.

Of een foodmarkt, waarbij je niet eens online een formulier kunt invullen. Maar een sollicitatieformulier moet downloaden, digitaal invullen, opslaan en dan per mail moet versturen. Omslachtig, much?

artikel-voorbeeld-sollicitatie-slecht-01-(1).pngartikel-voorbeeld-sollicitatie-slecht-(1).png


wat je wel moet doen

Keep it short and simple. Natuurlijk wil je het liefst al zoveel mogelijk weten van de sollicitant, maar is dat ook echt nodig? Of is alleen een naam, contactgegevens en cv voor het eerste contact genoeg en komt de rest later wel? Welke invulvelden zijn verplicht? En maak je een cv en motivatiebrief optioneel als er via een mobile device gesolliciteerd wordt? Denk eerst na over de informatie die je na een sollicitatie écht nodig hebt en maak dan pas je formulier. Wat je ook doet, maak het je kandidaat zo makkelijk mogelijk. Want jouw vacature staat bij een x-aantal bedrijven in een iets andere vorm ook online. En kunnen ze daar makkelijker solliciteren, dan doen ze in de huidige arbeidsmarkt meteen.

artikel-voorbeeld-sollicitatie-goed-(2).png


bedankpagina

In principe kan hier niet zoveel meer misgaan. De sollicitatie is binnen, dus dat zit wel goed. Maar helemaal niets doen met jouw bedankpagina is een gemiste kans. Het is namelijk een mooie pagina om je employer brand te etaleren, de candidate journey persoonlijker te maken en de candidate experience te overtreffen.

artikel-voorbeeld-bedankt-saai-(1).png


hoe het ook kan

Show some love! Of in ieder geval een beetje waardering. Een kandidaat heeft net bij je gesolliciteerd en wil dus dat jouw organisatie onderdeel wordt van zijn of haar leven. Dat mag je best erkennen. Dus maak het een beetje fun. Neem ze bijvoorbeeld mee in de volgende stappen van het sollicitatieproces. Zo kun je ze alvast informeren of laten zien hoe het er bij jullie op de werkvloer aan toe gaat. Het hoeft er niet altijd mooi uit te zien. Zolang je de kans maar benut en iets met je bedankpagina doet.artikel-voorbeeld-bedankt-goed-(2).png

Heb jij het idee dat jouw sollicitatieformulier niet zo lekker loopt? En kan je bedankpagina een kleine upgrade gebruiken? Give us a ring! Of stuur een mail naar rene.hut@recruitnow.nl.

Geschreven door:

Naomi den Hollander
Naomi den Hollander

Videospecialist
RecruitNow


Toon alleen:

nieuws blogs events