Translate
Translate

5 do’s en dont’s tijdens het solliciteren (als je recruiter bent)

op 27 augustus 2019 geschreven door Naomi den Hollander 5 minuten lezen

Iedereen klaagt weleens over sollicitanten. Ze zijn te laat, niet goed voorbereid, of ze hebben niet de juiste kleding aan. Dagelijkse kost misschien. Maar de verhalen die jij over een sollicitant vertelt, kan een kandidaat ook over jou vertellen. Dus laten we de rollen eens omdraaien en kijken hoe de recruiter het beter kan doen: 5 do’s en dont’s die je absoluut moet onthouden voor je het volgende sollicitatiegesprek ingaat.

ook 100% digitaal worden?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw staffingbureau of heb je een andere vraag? Dan moet je bij onze specialisten Boy en René zijn.

1. DON’T: Te laat komen

Een kandidaat een halfuur laten wachten, niet terugbellen op de afgesproken dag of tijd. Of sterker nog, helemaal niet komen opdagen bij het sollicitatiegesprek (hij was de afspraak vergeten). Voor sollicitanten is een sollicitatie niet alleen een spannend moment, maar ook een touchpoint in hun candidate journey. En reken maar dat onprofessioneel gedrag geen wonderen doet voor de candidate experience.

Toon meer

2. DO: Geef tips na de sollicitatie (zeker bij afwijzing)

Elke sollicitatie is een leermoment. Niet alleen voor de kandidaat, maar ook voor jou. Dus geef tips mee. Of je iemand nou afwijst of aanneemt. Leren kan altijd. Vraag ook eens aan kandidaten hoe zij het gesprek vonden gaan. Misschien hebben ze nog een paar nuttige tips voor je. 

3. DON’T: Domme vragen stellen

Hoe vervelend vind jij het als de persoon tegenover je de vacature niet heeft gelezen? En vragen stelt waarvan het antwoord letterlijk in de tekst staat? Met andere woorden: wees voorbereid. Stel geen vragen die je kunt terugvinden in de sollicitatiebrief of het cv. Doorvragen kan natuurlijk wél. 

4. DO: Wees eerlijk en kom beloftes na

Tijdens de sollicitatie, maar vooral erna. Zeker als je iemand moet afwijzen die ook al bij jou op gesprek is geweest. Laat ze weten waarom ze niet doorgaan naar de volgende ronde. Wimpel ze niet af met een standaard mail. En wat je ook doet, laat wat van je horen. Er is niets vervelender dan een “Je hoort van ons” om vervolgens niets te horen. Zeg maar bye-byetegen een positieve candidate experience.

5. DON’T: Judge a book by it’s cover

Je hebt een cv voor je, maar de sollicitant heeft niet de juiste opleiding gedaan. Of de “verkeerde” naam, leeftijd of sekse. Zonder ook maar één woord met hem of haar te wisselen, wijs je af. Zonde. Want misschien is dit wel dé ideale kandidaat. En laat jij die nu gewoon lopen door je eigen vooroordeel. Ook tijdens het gesprek zelf moet je niet te snel oordelen. Als iemand stottert of naar antwoorden moet zoeken, kunnen dat gewoon de zenuwen zijn.

Wat je uiteindelijk ook doet, zet de kandidaat altijd op één. Hoe zij behandeld worden en hoe ze de candidate journey ervaren, is bepalend voor een positieve of negatieve candidate experience. Een kandidaat die is afgewezen en tijdens het sollicitatieproces slecht behandeld is, neemt dit met zich mee voor een volgende keer. Of laat misschien wel een slechte recensie aan op sites als glassdoor.nl. Andere sollicitanten lezen die recensies, onthouden dit en zijn nog voor het gesprek als beïnvloed door die recensies. 

benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bureau?

plan een gratis adviesgesprek in met onze specialisten Boy en René

direct inplannen

Gerelateerde artikelen

5 redenen waarom je als staffingbureau wil digitaliseren

5 redenen waarom je als staffingbureau wil digitaliseren

  • blogs
3 tips om te matchen op soft skills

3 tips om te matchen op soft skills

  • blogs
denk liggend in je hangmat ook aan de toekomst van je staffingbureau

denk liggend in je hangmat ook aan de toekomst van je staffingbureau 

  • blogs